Spanning op de werkvloer kan onder andere optreden door conflicten met collega’s en leidinggevenden. Daarnaast kunnen problemen ontstaan doordat persoonlijke waarden en normen botsen met die van de onderneming. Wanneer er dan ook nog eens sprake is van een (te) hoge werkdruk dan stijgt de kans op een burnout aanzienlijk. Wanneer u uitvalt op uw werk door een burnout krijgt u te maken met verschillende partijen; uw leidinggevende, personeelszaken en een bedrijfsarts.
Uw leidinggevende heeft niet alleen invloed op zijn/haar eigen gedrag maar ook op een aantal andere zaken waarmee u te maken krijgt in uw werk zoals: de manier waarop problemen worden opgelost, de sfeer op de afdeling en communicatie. Het is echter wel aan u hoe u daarmee omgaat. In welke mate laat u zich beïnvloeden door het gedrag van uw leidinggevende, hoe stelt u zich op?
Toch bent u wel afhankelijk van uw leidinggevende. U zult bij hem/haar moeten aangeven dat het allemaal niet goed loopt wat u betreft, u zult zich bij hem/haar moeten ziek melden. U bent ook van uw leidinggevende afhankelijk (onder andere) wanneer u weer terugkeert naar uw werk en voor het re-integratieproces.
Het is verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw leidinggevende en eerlijk aan te geven wat er met u aan de hand is. Dit zal niet altijd even makkelijk zijn. Wat u zou kunnen doen om deze stap makkelijker te maken is om deze vooraf te ‘oefenen’. Een aantal tips voor een dergelijk gesprek met uw baas:
Naast wat u zelf kunt doen, staan hier ook nog een aantal tips op een rij voor uw leidinggevende:
De meeste werknemers gaan ervan uit dat de afdeling personeelszaken opkomt voor de belangen van de medewerkers. Vaak komt u dan van een koude kermis thuis omdat personeelszaken meestal in eerste instantie het bedrijfsbelang dient. Personeelszaken is wel de partij die voor u het contact met de bedrijfsarts of arbo arts legt. Dit zijn artsen die gespecialiseerd zijn op het gebied van bedrijfsgeneeskunde. De bedrijfsarts is deskundig op het gebied van belasting en belastbaarheid. De bedrijfsarts is meestal verbonden aan een arbodienst. Het begrip arboarts kan verwarrend zijn. Dit zijn artsen die werken bij een arbodienst, soms zijn het bedrijfsartsen, soms bedrijfsartsen in opleiding of basisartsen.
Een keuringsarts (verzekeringsgeneeskundige) is degene die u zal keuren wanneer u meer dan 2 jaar (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. Bij deze arts staat het vaststellen van het ‘werken naar vermogen’ centraal. U wordt door hem/haar goed – of afgekeurd voor het uitvoeren van werkzaamheden, vaak gekoppeld aan een bepaald percentage (bijvoorbeeld 25% afgekeurd)
Een goede re-intergratie kan een lastig proces zijn, goede timing is hierin erg belangrijk. Gaat u te snel weer aan het werk dan loopt u het risico op een terugval, blijft u te lang thuis dan wordt de stap naar werkhervatting steeds moeilijker.
Hieronder volgt een overzicht aan tips die uw werkhervatting makkelijker kunnen laten verlopen:
Een leidinggevende zal alle bovenstaande punten goed in de gaten moeten houden en vinger aan de pols blijven houden gedurende het re-integratie proces. Trap (opnieuw) tijdig op de rem mocht dit nodig zijn.